Принцип за заглавување на сигналот 5G

2023-05-12

Принципот на заглавување е електронски уред кој емитува или препраќа електронски сигнали за пречки, кој се користи за да ги попречи или измами непријателските електронски уреди, намалувајќи ја нивната ефикасност или дури и ги прави неефикасни.
Машините за заглавување се поделени на: машини за заглавување кои ги потиснуваат непријателските електронски уреди со емитување чист неред или модулирани сигнали, предизвикувајќи замаглување и прекинување на комуникациските сигнали или предизвикувајќи заматување на ехото на целта на радарот и губење на способноста за откривање сигнали. Машините за заглавување кои примаат непријателски сигнали, соодветно ги обработуваат и препраќаат и користат лажни сигнали за да ги измамат, збунат и нарушат нормалното функционирање на непријателските електронски уреди, како и сеопфатни машини за заглавување кои ги комбинираат горенаведените две функции.

Заглавувачите може да се конфигурираат на земја, возила, бродови, авиони и проектили. Според употребата, може да се подели на повеќекратна употреба и еднократна употреба (тип на фрлање) заглавувачи. Работниот фреквентен опсег на заглавувачот се прошири од сантиметарски бранови и милиметарски бранови до опсези на инфрацрвени и ласерски фреквенции и се развива кон подобрување на моќта на пренос, создавање ефективни стилови на пречки, користење на компјутерска адаптивна контрола и технологија на фазна низа итн.

Општиот состав и структура на заглавувачот. Општата структура на составот на заглавувачот е прикажана на сликата. Радарскиот сигнал поминува низ приемната антена и влегува во ресиверот за извидување за засилување. По анализата, се идентификува радарот за закана со кој треба да се интерферира и се одредуваат параметрите за пречки. Системот за контрола на водење го контролира генераторот на сигнали за пречки за да избере соодветни стилови и фреквенции на пречки, а исто така ја контролира работата на предавателот на пречки за да генерира сигнали за пречки со голема моќност со модулација на бучава, кои се зрачат преку предавателната антена. Поради големата моќност на пречки, пренесениот сигнал ќе влезе во ресиверот преку приемната антена, а во потешки случаи ќе влијае на извидничкото водење. Затоа, често е делење време помеѓу пречки и извидувачко водење, а предавателот со голема моќност се исклучува за време на извидувањето.
We use cookies to offer you a better browsing experience, analyze site traffic and personalize content. By using this site, you agree to our use of cookies. Privacy Policy